Στο Ηλεκτρονικό Debate που διεξάγει το Αντίβαρο με τίτλο "Προς πολίτες και πολιτικούς" παρουσιάζει τις απαντήσεις των:
Δημήτρη Καζάκη, Εκπροσώπου του ΕΠΑΜ και του Συνασπισμού του ΟΧΙ
Θάνου Τζήμερου, Προέδρου του κόμματος Δημιουργία Ξανά
Μιχάλη Ηλιάδη, Προέδρου του κόμματος Κοινωνία
Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν:
1. Τι είναι τελικά αυτό που χρεωκόπησε στην Ελλάδα;
2. Θα σεβαστείτε τις δεσμεύσεις της νέας δανειακής σύμβασης; Αν
ναι, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας εντός αυτής της πορείας; Αν όχι,
μπορείτε να σηματοδοτήσετε την τροχιά της χώρας την επόμενη ημέρα;
3. Πώς θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της διαφθοράς πολιτικών
και τι νομικό πλαίσιο θα εισηγηθείτε για την εμπέδωση της ισονομίας
μεταξύ πολιτών και μελών της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας
Συμφωνείτε με την οριστική αφαίρεση του άρθρου 86 του Συντάγματος, το
συντομότερο δυνατόν;
4. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβετε για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της εκτενούς λαθρομετανάστευσης.
5. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβετε για την
εμπέδωση της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και αναφέρατε το
χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσετε στην υλοποίηση των μέτρων.
6. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των
καθυστερήσεων στη δικαιοσύνη και εξηγείστε μας πώς τα μέτρα αυτά θα
συμβάλλουν στην έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων στα δικαστήρια. Τι στόχο
θέτετε για τον μέσο χρόνο εκδίκασης;
7. Παρά τα κίνητρα των αποδείξεων, όσο πιο μικρή είναι μία
επιχείρηση, τόσο πιθανότερο να μην εκδίδει αποδείξεις. Η ραχοκοκαλιά της
ελληνικής οικονομίας όμως είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πείτε μας
2-3 συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής
από μικρούς και μεγάλους.
8. Περιγράψτε τον μέσο απόφοιτο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
τον οποίον θα παρήγαγε το ιδεατό σύστημα παιδείας κατά τη γνώμη σας. Με
ποιες διαρθρωτικές κινήσεις εκτιμάτε ότι μπορείτε να το πετύχετε;
Ολόκληρη την παρουσίαση των απαντήσεων των
τριών κομμάτων μπορείτε να την δείτε πατώντας εδώ
Παρουσιάζουμε παρακάτω τις απαντήσεις του Δημήτρη Καζάκη, Εκπροσώπου του ΕΠΑΜ (Θανάσης Λασκαράτος, γραφείο τύπου)
και υποψηφίου του Συνασπισμού ΟΧΙ.
1. Τι είναι τελικά αυτό που χρεωκόπησε στην Ελλάδα;
Ο Δημήτρης Καζάκης |
Στην Ελλάδα χρεοκόπησε ολόκληρο το πολιτικο -οικονομικό μοντέλο που
εφαρμόστηκε στη χώρα από την εποχή της ένταξής μας στην ΕΟΚ. Μιας
ένταξης που έγινε με όρους σε βάρος της οποιασδήποτε προοπτικής
αυτοδύναμης ανάπτυξης της χώρας, που της επιφυλάχτηκε ο ρόλος
αποκλειστικά του πελάτη των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομικά
κεντροευρωπαϊκών χωρών. Η ένταξή μας στην ευρωζώνη επισφράγισε και
οριστικοποίησε αυτή τη παρακμιακή πορεία που οδήγησε στη σημερινή
χρεοκοπία.
Έτσι βιώσαμε τη σταδιακή αποβιομηχάνιση και την υποκατάσταση κάθε παραγόμενου προϊόντος από εισαγόμενα, τη εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής και κάθε άλλης παραγωγικής διαδικασίας και την υιοθέτηση ενός στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης παρασιτικών δραστηριοτήτων από κρατικοδίαιτες κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις.
Η παρασιτική αυτή οικονομική λειτουργία ήταν αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί, αν δεν διαπλέκονταν ευθέως με το κράτος και το πολιτικό σύστημα, που κατέστη έτσι υποχείριο των πλέον διεφθαρμένων οικονομικών κυκλωμάτων, που αποτελούν σήμερα την οικονομική ελίτ της χώρας, η οποία αντιλαμβάνεται τα συμφέροντά της σε ευθεία διασύνδεση με αντίστοιχα συμφέροντα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Το δε πολιτικό σύστημα εξαρτά την επιβίωσή του από την εξυπηρέτηση των ιδίων συμφερόντων.
Το κομματικό κράτος, η γραφειοκρατία, η πολυνομία και η διαφθορά που προκαλούν, ήταν τα απαραίτητα εργαλεία για τον εκμαυλισμό ολόκληρων κοινωνικών στρωμάτων προκειμένου να διαιωνιστεί αυτό το φαύλο, κατʼ επίφαση δημοκρατικό καθεστώς και να επέλθει η σταδιακή υποδούλωση της χώρας μέσα από τη πλήρη οικονομική της εξάρτηση από το διεθνές, μαφιόζικου τύπου, χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Και το χρέος που συνεχώς αυξάνονταν ήταν το κατάλληλο μέσο προς τούτο.
2. Θα σεβαστείτε τις δεσμεύσεις της νέας δανειακής σύμβασης; Αν ναι, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας εντός αυτής της πορείας; Αν όχι, μπορείτε να σηματοδοτήσετε την τροχιά της χώρας την επόμενη ημέρα;
Προφανώς όχι! Οι δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα σε βέβαιη καταστροφή και σε εξανδραποδισμό το λαό της.
Η επόμενη ημέρα της άρνησης αναγνώρισης του χρέους και της απόρριψης όλων των συμβάσεων που το ακολουθούν θα είναι μεν μια δύσκολη, αλλά σαφώς πολύ καλύτερη ημέρα, αφού θα ανοίξει η προοπτική για τη κοινωνική και οικονομική ανάταξη, μια ανάταξη που θα στηρίζεται στις δυνάμεις του ίδιου του λαού, στο πλούτο και τα άφθονα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας και που τώρα θέλουν οι ξένοι επικυρίαρχοι να τα καρπωθούν.
Η ανάκτηση όλων των απαραίτητων εργαλείων για την υλοποίηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης προς όφελος των εργαζομένων και του λαού θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Δηλαδή, η καθιέρωση ενός γνήσια εθνικού νομίσματος, προστατευμένου από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, η χάραξη εθνικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, ο αυστηρός έλεγχος της ροής κεφαλαίων από και προς τη χώρα μας, η εθνικοποίηση προς τούτο της Τράπεζας της Ελλάδος και των μεγάλων εμπορικών τραπεζών, η γενικευμένη σεισάχθεια για την ανακούφιση των νοικοκυριών, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προστασία των καταθέσεων των πολιτών και η ανάκτηση της προ μνημονίων αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων, αποτελούν τα απαραίτητα πρώτα μέτρα για να μπορέσει η χώρα να σταθεί πάλι στα πόδια της.
3. Πώς θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της διαφθοράς πολιτικών και τι νομικό πλαίσιο θα εισηγηθείτε για την εμπέδωση της ισονομίας μεταξύ πολιτών και μελών της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας Συμφωνείτε με την οριστική αφαίρεση του άρθρου 86 του Συντάγματος, το συντομότερο δυνατόν;
Κατʼ αρχήν θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία με ταυτόχρονη δήμευση των περιουσιών όλων όσων καρπώθηκαν με πράξεις ή με παραλείψεις δημόσιο χρήμα, ή βοήθησαν να το καρπωθούν τρίτοι. Επίσης, παραδειγματική θα είναι η τιμωρία όλων αυτών που παρέδωσαν τη χώρα έρμαιο στις βουλιμικές διαθέσεις των ξένων δανειστών και επέτρεψαν τη εγκαθίδρυση του καθεστώτος κατοχής που βιώνουμε σήμερα στο οικονομικό και το πολιτικό πεδίο.
Ταυτόχρονα θα εκλεγεί μια ευρεία Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να συντάξει νέο δημοκρατικό Σύνταγμα, όπου θα κατοχυρώνεται στη πράξη η λαϊκή κυριαρχία και η Δημοκρατία. Σε ένα τέτοιο Σύνταγμα, άρθρα όπως το 86 του σημερινού δεν μπορεί να έχουν θέση.
Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει ριζική αναθεώρηση συνολικά του θεσμικού πλαισίου με βάση το οποίο λειτουργεί το κράτος και διέπονται οι σχέσεις του με τον πολίτη, για να πάψουν να υφίστανται η πολυνομία, η γραφειοκρατία και η κομματοκρατία, που αποτελούν τη μήτρα της διαφθοράς.
Απλοί, κατανοητοί νόμοι, που θα αποκαθιστούν κάθε φορά τη δικαιοσύνη, την ισοπολιτεία, θα αφήνουν το μέγιστο βαθμό ελευθερίας στο πολίτη και γιʼ αυτό θα μπορούν να γίνονται σεβαστοί από όλους είναι το ζητούμενο.
4. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβετε για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της εκτενούς λαθρομετανάστευσης.
Αυτό που προέχει στη προκειμένη περίπτωση είναι να σπάσει το κύκλωμα διακίνησης και εκμετάλλευσης των ανθρώπων, ανεξάρτητα από καταγωγή και προέλευση, που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή.
Συνεπώς τα πρώτα μέτρα είναι στη κατεύθυνση του αυστηρού ελέγχου των συνόρων, της παραδειγματικής τιμωρίας με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, των διακινητών, αλλά και όσων εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους αυτούς, της καταγγελίας των συμφωνιών του Δουβλίνου που μετέτρεψαν τη χώρα μας σε σκουπιδότοπο ανθρώπινων ψυχών και της σταδιακής απομάκρυνσης από τη χώρα όλων όσων είναι αδύνατο να απορροφηθούν και να ενταχθούν αρμονικά στο παραγωγικό και το κοινωνικό ιστό της χώρας.
5. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβετε για την εμπέδωση της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και αναφέρατε το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσετε στην υλοποίηση των μέτρων.
Εάν η δημόσια διοίκηση εξακολουθήσει να αποτελεί φέουδο ιδιοτελών ιδιωτικών συμφερόντων, ή των κάθε είδους πελατειακών σχέσεων που έρχονται να ικανοποιήσουν οι εκάστοτε πολιτικοί προϊστάμενοί της, τότε το να μιλάμε για αξιοκρατία αποτελεί τουλάχιστον ανέκδοτο.
Για να υπάρξει αξιοκρατία θα πρέπει πριν απʼ όλα να υπάρξει συγκροτημένο σχέδιο λειτουργίας και σαφής περιγραφή των σκοπών και των στόχων κάθε ξεχωριστής υπηρεσίας.
Ένα σύστημα που λειτουργεί με βάση συγκεκριμένη στοχοθεσία και σαφή χρονοδιαγράμματα, μπορεί να αυτορυθμιστεί και να αποβάλει τα στοιχεία που δεν ικανοποιούν τους όρους και τους σκοπούς της λειτουργίας του.
Ένα λειτουργικό και αντιγραφειοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο επίσης είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των πολιτών.
Μόνο με την ικανοποίηση των παραπάνω όρων είναι δυνατή επίσης, η αναγκαία αξιολόγηση του προσωπικού κάθε υπηρεσίας.
Όλα τα παραπάνω θα γίνουν κατορθωτά με την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά τα εργαλεία και τα μέσα, άρα και η διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η στελέχωσή της για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου αυτού. Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης του εθνικού σχεδίου, οι αλλαγές δεν μπορεί παρά να είναι άμεσες.
6. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στη δικαιοσύνη και εξηγείστε μας πώς τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων στα δικαστήρια. Τι στόχο θέτετε για τον μέσο χρόνο εκδίκασης;
Οι δικαστικοί, οι δικηγορικοί σύλλογοι και το προσωπικό των δικαστηρίων εντοπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού. Υπάρχουν επίσης νομοθετικά κενά που επιτρέπουν τις συστηματικές αναβολές στις εκδικάσεις κτλ.. Η θεραπεία των παραπάνω προβλημάτων θα συμβάλει αποφασιστικά στην έγκαιρη εκδίκαση των διαφόρων υποθέσεων.
7. Παρά τα κίνητρα των αποδείξεων, όσο πιο μικρή είναι μία επιχείρηση, τόσο πιθανότερο να μην εκδίδει αποδείξεις. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας όμως είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής από μικρούς και μεγάλους.
Ένα φορολογικό σύστημα για να λειτουργεί και να είναι αποτελεσματικό πρέπει να είναι απλό και να δημιουργεί κατʼ αρχάς αίσθημα δικαίου στους πολίτες, άρα θα πρέπει να εξασφαλίζει δικαιοσύνη στη κατανομή των βαρών και να είναι ανταποδοτικό. Θα μπορέσουμε να μιλήσουμε σοβαρά για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τότε και μόνον τότε που το ελληνικό φορολογικό σύστημα θα αποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά. Μέχρι να γίνει αυτό, η φοροδιαφυγή είναι αδύνατο να ελεγχθεί, πολύ περισσότερο μάλιστα που η νόμιμη απαλλαγή και η φοροαποφυγή είναι καθεστώς για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ειδικά τις πολυεθνικές.
Η υπερβάλλουσα φορολογία, τα χαράτσια για τους πολλούς, η χαμηλή ανταποδοτικότητα και οι χαριστικές ρυθμίσεις για τους λίγους και ισχυρούς αποτελούν κίνητρο και ισχυρή δικαιολογητική βάση, έστω και προσχηματική, για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Στη παρούσα δε φάση όπου η φορολογία κατευθύνεται στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των ξένων δανειστών, η φοροαποφυγή παίρνει τη μορφή αντιστασιακής πράξης και καθήκοντος για κάθε έλληνα πατριώτη πολίτη.
8. Περιγράψτε τον μέσο απόφοιτο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τον οποίον θα παρήγαγε το ιδεατό σύστημα παιδείας κατά τη γνώμη σας. Με ποιες διαρθρωτικές κινήσεις εκτιμάτε ότι μπορείτε να το πετύχετε;
Ο κάθε απόφοιτος της μέσης εκπαίδευσης θα πρέπει κατʼ αρχήν να μιλάει σωστά την ελληνική γλώσσα για να μπορεί να σκέπτεται και να εκφράζεται με επάρκεια τόσο με το προφορικό λόγο, όσο και με το γραπτό, καθώς επίσης να έχει αναπτύξει στοιχειωδώς κριτική σκέψη. Θα πρέπει να έχει βασικές γνώσεις στην ιστορία, και τις θετικές επιστήμες, να έχει σαφή αντίληψη του κόσμου γύρω του και να γνωρίζει πως μπορεί να ερευνά και να βρίσκει τις πληροφορίες που χρειάζονται και πώς να τις συνθέτει, για να αποκτά πλήρη γνώση του αντικειμένου που τον ενδιαφέρει κάθε φορά.
Η «εξειδικευσιομανία» και ο προσανατολισμός στην επιτυχία των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια κατέστρεψε επί της ουσίας την Εκπαίδευση στη δεύτερή της βαθμίδα.
Χρειάζεται ριζική αλλαγή των βιβλίων και του τρόπου διδασκαλίας από τη 1η Δημοτικού. Απαιτείται απλότητα στα προγράμματα και αποσύνδεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τις διαδικασίες εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Οι απαιτούμενες αλλαγές θέλουν πολύ μελέτη και χρόνο υλοποίησης για να αποδώσουν. Οι παλαιότερες «συνταγές» πάντως αποδεικνύονται ολοένα και πιο αποδοτικές από τους νεωτεριστικούς πειραματισμούς!
Έτσι βιώσαμε τη σταδιακή αποβιομηχάνιση και την υποκατάσταση κάθε παραγόμενου προϊόντος από εισαγόμενα, τη εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής και κάθε άλλης παραγωγικής διαδικασίας και την υιοθέτηση ενός στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης παρασιτικών δραστηριοτήτων από κρατικοδίαιτες κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις.
Η παρασιτική αυτή οικονομική λειτουργία ήταν αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί, αν δεν διαπλέκονταν ευθέως με το κράτος και το πολιτικό σύστημα, που κατέστη έτσι υποχείριο των πλέον διεφθαρμένων οικονομικών κυκλωμάτων, που αποτελούν σήμερα την οικονομική ελίτ της χώρας, η οποία αντιλαμβάνεται τα συμφέροντά της σε ευθεία διασύνδεση με αντίστοιχα συμφέροντα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Το δε πολιτικό σύστημα εξαρτά την επιβίωσή του από την εξυπηρέτηση των ιδίων συμφερόντων.
Το κομματικό κράτος, η γραφειοκρατία, η πολυνομία και η διαφθορά που προκαλούν, ήταν τα απαραίτητα εργαλεία για τον εκμαυλισμό ολόκληρων κοινωνικών στρωμάτων προκειμένου να διαιωνιστεί αυτό το φαύλο, κατʼ επίφαση δημοκρατικό καθεστώς και να επέλθει η σταδιακή υποδούλωση της χώρας μέσα από τη πλήρη οικονομική της εξάρτηση από το διεθνές, μαφιόζικου τύπου, χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Και το χρέος που συνεχώς αυξάνονταν ήταν το κατάλληλο μέσο προς τούτο.
2. Θα σεβαστείτε τις δεσμεύσεις της νέας δανειακής σύμβασης; Αν ναι, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας εντός αυτής της πορείας; Αν όχι, μπορείτε να σηματοδοτήσετε την τροχιά της χώρας την επόμενη ημέρα;
Προφανώς όχι! Οι δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα σε βέβαιη καταστροφή και σε εξανδραποδισμό το λαό της.
Η επόμενη ημέρα της άρνησης αναγνώρισης του χρέους και της απόρριψης όλων των συμβάσεων που το ακολουθούν θα είναι μεν μια δύσκολη, αλλά σαφώς πολύ καλύτερη ημέρα, αφού θα ανοίξει η προοπτική για τη κοινωνική και οικονομική ανάταξη, μια ανάταξη που θα στηρίζεται στις δυνάμεις του ίδιου του λαού, στο πλούτο και τα άφθονα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας και που τώρα θέλουν οι ξένοι επικυρίαρχοι να τα καρπωθούν.
Η ανάκτηση όλων των απαραίτητων εργαλείων για την υλοποίηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης προς όφελος των εργαζομένων και του λαού θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Δηλαδή, η καθιέρωση ενός γνήσια εθνικού νομίσματος, προστατευμένου από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, η χάραξη εθνικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, ο αυστηρός έλεγχος της ροής κεφαλαίων από και προς τη χώρα μας, η εθνικοποίηση προς τούτο της Τράπεζας της Ελλάδος και των μεγάλων εμπορικών τραπεζών, η γενικευμένη σεισάχθεια για την ανακούφιση των νοικοκυριών, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προστασία των καταθέσεων των πολιτών και η ανάκτηση της προ μνημονίων αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων, αποτελούν τα απαραίτητα πρώτα μέτρα για να μπορέσει η χώρα να σταθεί πάλι στα πόδια της.
3. Πώς θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της διαφθοράς πολιτικών και τι νομικό πλαίσιο θα εισηγηθείτε για την εμπέδωση της ισονομίας μεταξύ πολιτών και μελών της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας Συμφωνείτε με την οριστική αφαίρεση του άρθρου 86 του Συντάγματος, το συντομότερο δυνατόν;
Κατʼ αρχήν θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία με ταυτόχρονη δήμευση των περιουσιών όλων όσων καρπώθηκαν με πράξεις ή με παραλείψεις δημόσιο χρήμα, ή βοήθησαν να το καρπωθούν τρίτοι. Επίσης, παραδειγματική θα είναι η τιμωρία όλων αυτών που παρέδωσαν τη χώρα έρμαιο στις βουλιμικές διαθέσεις των ξένων δανειστών και επέτρεψαν τη εγκαθίδρυση του καθεστώτος κατοχής που βιώνουμε σήμερα στο οικονομικό και το πολιτικό πεδίο.
Ταυτόχρονα θα εκλεγεί μια ευρεία Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να συντάξει νέο δημοκρατικό Σύνταγμα, όπου θα κατοχυρώνεται στη πράξη η λαϊκή κυριαρχία και η Δημοκρατία. Σε ένα τέτοιο Σύνταγμα, άρθρα όπως το 86 του σημερινού δεν μπορεί να έχουν θέση.
Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει ριζική αναθεώρηση συνολικά του θεσμικού πλαισίου με βάση το οποίο λειτουργεί το κράτος και διέπονται οι σχέσεις του με τον πολίτη, για να πάψουν να υφίστανται η πολυνομία, η γραφειοκρατία και η κομματοκρατία, που αποτελούν τη μήτρα της διαφθοράς.
Απλοί, κατανοητοί νόμοι, που θα αποκαθιστούν κάθε φορά τη δικαιοσύνη, την ισοπολιτεία, θα αφήνουν το μέγιστο βαθμό ελευθερίας στο πολίτη και γιʼ αυτό θα μπορούν να γίνονται σεβαστοί από όλους είναι το ζητούμενο.
4. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβετε για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της εκτενούς λαθρομετανάστευσης.
Αυτό που προέχει στη προκειμένη περίπτωση είναι να σπάσει το κύκλωμα διακίνησης και εκμετάλλευσης των ανθρώπων, ανεξάρτητα από καταγωγή και προέλευση, που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή.
Συνεπώς τα πρώτα μέτρα είναι στη κατεύθυνση του αυστηρού ελέγχου των συνόρων, της παραδειγματικής τιμωρίας με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, των διακινητών, αλλά και όσων εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους αυτούς, της καταγγελίας των συμφωνιών του Δουβλίνου που μετέτρεψαν τη χώρα μας σε σκουπιδότοπο ανθρώπινων ψυχών και της σταδιακής απομάκρυνσης από τη χώρα όλων όσων είναι αδύνατο να απορροφηθούν και να ενταχθούν αρμονικά στο παραγωγικό και το κοινωνικό ιστό της χώρας.
5. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβετε για την εμπέδωση της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και αναφέρατε το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσετε στην υλοποίηση των μέτρων.
Εάν η δημόσια διοίκηση εξακολουθήσει να αποτελεί φέουδο ιδιοτελών ιδιωτικών συμφερόντων, ή των κάθε είδους πελατειακών σχέσεων που έρχονται να ικανοποιήσουν οι εκάστοτε πολιτικοί προϊστάμενοί της, τότε το να μιλάμε για αξιοκρατία αποτελεί τουλάχιστον ανέκδοτο.
Για να υπάρξει αξιοκρατία θα πρέπει πριν απʼ όλα να υπάρξει συγκροτημένο σχέδιο λειτουργίας και σαφής περιγραφή των σκοπών και των στόχων κάθε ξεχωριστής υπηρεσίας.
Ένα σύστημα που λειτουργεί με βάση συγκεκριμένη στοχοθεσία και σαφή χρονοδιαγράμματα, μπορεί να αυτορυθμιστεί και να αποβάλει τα στοιχεία που δεν ικανοποιούν τους όρους και τους σκοπούς της λειτουργίας του.
Ένα λειτουργικό και αντιγραφειοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο επίσης είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των πολιτών.
Μόνο με την ικανοποίηση των παραπάνω όρων είναι δυνατή επίσης, η αναγκαία αξιολόγηση του προσωπικού κάθε υπηρεσίας.
Όλα τα παραπάνω θα γίνουν κατορθωτά με την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά τα εργαλεία και τα μέσα, άρα και η διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η στελέχωσή της για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου αυτού. Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης του εθνικού σχεδίου, οι αλλαγές δεν μπορεί παρά να είναι άμεσες.
6. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στη δικαιοσύνη και εξηγείστε μας πώς τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων στα δικαστήρια. Τι στόχο θέτετε για τον μέσο χρόνο εκδίκασης;
Οι δικαστικοί, οι δικηγορικοί σύλλογοι και το προσωπικό των δικαστηρίων εντοπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού. Υπάρχουν επίσης νομοθετικά κενά που επιτρέπουν τις συστηματικές αναβολές στις εκδικάσεις κτλ.. Η θεραπεία των παραπάνω προβλημάτων θα συμβάλει αποφασιστικά στην έγκαιρη εκδίκαση των διαφόρων υποθέσεων.
7. Παρά τα κίνητρα των αποδείξεων, όσο πιο μικρή είναι μία επιχείρηση, τόσο πιθανότερο να μην εκδίδει αποδείξεις. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας όμως είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής από μικρούς και μεγάλους.
Ένα φορολογικό σύστημα για να λειτουργεί και να είναι αποτελεσματικό πρέπει να είναι απλό και να δημιουργεί κατʼ αρχάς αίσθημα δικαίου στους πολίτες, άρα θα πρέπει να εξασφαλίζει δικαιοσύνη στη κατανομή των βαρών και να είναι ανταποδοτικό. Θα μπορέσουμε να μιλήσουμε σοβαρά για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τότε και μόνον τότε που το ελληνικό φορολογικό σύστημα θα αποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά. Μέχρι να γίνει αυτό, η φοροδιαφυγή είναι αδύνατο να ελεγχθεί, πολύ περισσότερο μάλιστα που η νόμιμη απαλλαγή και η φοροαποφυγή είναι καθεστώς για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ειδικά τις πολυεθνικές.
Η υπερβάλλουσα φορολογία, τα χαράτσια για τους πολλούς, η χαμηλή ανταποδοτικότητα και οι χαριστικές ρυθμίσεις για τους λίγους και ισχυρούς αποτελούν κίνητρο και ισχυρή δικαιολογητική βάση, έστω και προσχηματική, για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Στη παρούσα δε φάση όπου η φορολογία κατευθύνεται στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των ξένων δανειστών, η φοροαποφυγή παίρνει τη μορφή αντιστασιακής πράξης και καθήκοντος για κάθε έλληνα πατριώτη πολίτη.
8. Περιγράψτε τον μέσο απόφοιτο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τον οποίον θα παρήγαγε το ιδεατό σύστημα παιδείας κατά τη γνώμη σας. Με ποιες διαρθρωτικές κινήσεις εκτιμάτε ότι μπορείτε να το πετύχετε;
Ο κάθε απόφοιτος της μέσης εκπαίδευσης θα πρέπει κατʼ αρχήν να μιλάει σωστά την ελληνική γλώσσα για να μπορεί να σκέπτεται και να εκφράζεται με επάρκεια τόσο με το προφορικό λόγο, όσο και με το γραπτό, καθώς επίσης να έχει αναπτύξει στοιχειωδώς κριτική σκέψη. Θα πρέπει να έχει βασικές γνώσεις στην ιστορία, και τις θετικές επιστήμες, να έχει σαφή αντίληψη του κόσμου γύρω του και να γνωρίζει πως μπορεί να ερευνά και να βρίσκει τις πληροφορίες που χρειάζονται και πώς να τις συνθέτει, για να αποκτά πλήρη γνώση του αντικειμένου που τον ενδιαφέρει κάθε φορά.
Η «εξειδικευσιομανία» και ο προσανατολισμός στην επιτυχία των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια κατέστρεψε επί της ουσίας την Εκπαίδευση στη δεύτερή της βαθμίδα.
Χρειάζεται ριζική αλλαγή των βιβλίων και του τρόπου διδασκαλίας από τη 1η Δημοτικού. Απαιτείται απλότητα στα προγράμματα και αποσύνδεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τις διαδικασίες εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Οι απαιτούμενες αλλαγές θέλουν πολύ μελέτη και χρόνο υλοποίησης για να αποδώσουν. Οι παλαιότερες «συνταγές» πάντως αποδεικνύονται ολοένα και πιο αποδοτικές από τους νεωτεριστικούς πειραματισμούς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου