Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Σκέψεις για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη ανάθεση της διερευνητικής εντολής

Τρίτη 8 Μαϊου 2012
Πέντε βασικούς άξονες για τον διάλογο στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του αμέσως μετά τη ανάθεση της διερευνητικής εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Η ΕΙΔΗΣΗ
Οι άξονες όπως τους ανέφερε ο κ. Τσίπρας είναι οι εξής:
  1. Άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.
  2. Ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα και ειδικότερα του νόμου που ορίζει ότι άμεσα στις 15 Μάη καταργείται η μετενέργεια και παύουν οι συλλογικές συμβάσεις.
  3. Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για το βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Με πρώτες την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
  4. Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα που σήμερα παρ' ότι έχει πάρει κοντά στα 200 δισ. σε ρευστό και εγγυήσεις δημόσιο χρήμα παραμένει στα χέρια των διοικητών που το χρεοκόπησαν. Ζητάμε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock. Να μετατραπούν οι τράπεζες σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  5. Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης. Η κρίση δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Είναι κρίση ευρωπαϊκή και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να αναζητηθεί λύση.
Επίσης ο κ. Τσίπρας επιτιθέμενος στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο ζήτησε να πάρουν πίσω τις επιστολές που είχαν στείλει σε ΕΕ και ΔΝΤ για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνισε: "Τους ξεκαθαρίζουμε ότι όσα επικοινωνιακά κόλπα κι αν σκαρφιστούν δεν υπάρχει περίπτωση να επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο αυτό που έδιωξε την Κυριακή ο λαός μας από την πόρτα. Ας σταματήσουν λοιπόν πάλι στο όνομα της εθνικής σωτηρίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ζητούν κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Αυτό δεν θα είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά κυβέρνηση σωτηρίας του μνημονίου. Δεν μας αφορά κάτι τέτοιο.
Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές, που διέλυσαν την κοινωνία. Τους καλώ μέχρι αύριο που θα τους συναντήσω να έχουν ήδη στείλει επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών – μελών της που θα αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις που έλαβαν σε παλαιότερη επιστολή τους ότι θα εφαρμόσουν πιστά τις επιταγές των αγορών και του ΔΝΤ και θα εφαρμόσουν πιστά το δεύτερο πρόγραμμα του δεύτερου μνημονίου. Αν δεν το πράξουν τους καλώ έστω και τώρα να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό γιατί δεν πείθουν πια ούτε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους".

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο πρόσθεσε πως θα συζητήσει με τις αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης και κάλεσε εμμέσως και το ΚΚΕ σε διάλογο λέγοντας: "Επίσης στο τραπέζι του διαλόγου θεωρούμε ότι υπάρχουν και άλλες προτάσεις αριστερών κομμάτων όπως οι προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων, για τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών καθώς και προτάσεις άλλων δυνάμεων που είναι σε σύγκλιση με τις δικές μας θέσεις".
"Δεν μας αφήνει αδιάφορους αν θα κυβερνηθεί η χώρα, εμάς πρωτίστως μας απασχολεί σε ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα", κατέληξε ο κ. Τσίπρας. 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
Επικροτούμε τις -προεκλογικές στην ουσία τους εφόσον δεν διαφαίνεται δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης επί του παρόντος- δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Επικροτούμε το ηγετικό styling της εμφάνισης και των δηλώσεών του. 
Απο κει και πέρα, τα ζητήματα που έθεσε χρήζουν κριτικής - όχι κακοπροαίρετης - για το περιεχόμενό τους αλλά και για την αναζήτηση του τρόπου εφαρμογής τους. Ας τα συνοψίσουμε επί τροχάδην:

α) Η άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, επιβάλλεται να γίνει με  ψήφιση στη νέα βουλή άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της. Το μόνο που απαιτείται είναι η κατάθεση ενός νομοσχεδίου με ελάχιστα άρθρα τα οποία θα καταργούν τα σχετικά υφιστάμενα μνημόνια και νομοσχέδια.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Αυτό πιθανότατα θα επιφέρει την άμεση αντίδραση των ευρωκρατών και των διεθνών τοκογλύφων, με πιθανή ενέργειά τους το κλείσιμο της στρόφιγγας διοχέτευσης χρήματος (ευρωνομισμάτων) στην ελληνική αγορά. Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για μια τέτοια εξέλιξη που είναι ικανή μέσα σε ελάχιστες μέρες να πνίξει το σύνολο της ελληνικής οικονομικής ζωής; Υπάρχει κάποιο plan B, π.χ. ο σχεδιασμός εφαρμογής εθνικού νομίσματος;

β) Συμφωνούμε στο να μετατραπούν οι τράπεζες σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όμως ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος που προτείνει, αποτελεί ανώφελο ημίμετρο όσο οι τράπεζες παραμένουν στην ιδιοκτησία εκείνων που οδήγησαν στη χρεοκοπία αφενός τις ίδιες, αφετέρου την ελληνική παραγωγή και τα ελληνικά νοικοκυριά. Εφόσον ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ομολογεί ότι το τραπεζικό σύστημα έχει πάρει κοντά στα 200 δισ. απ’ το δημόσιο χρήμα σε ρευστό και εγγυήσεις, η μόνη ρηξικέλευθη πρόταση που μπορεί να υπάρξει είναι η εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών (μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος). Με τα 200 δις που έχει δώσει το ελληνικό κράτος (σχεδόν ολόκληρο ΑΕΠ της χώρας) θα μπορούσε να τις έχει αγοράσει από 10 φορές μέχρι τώρα!

γ) Αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι οι διεθνείς τοκογλύφοι θα δεχθούν πολυετές «μορατόριουμ» (άνευ ανατοκισμού!;;), ας δοκιμάσει να τους πείσει. Είναι όμως προετοιμασμένος για την άρνησή τους; Είναι προετοιμασμένος να προχωρήσει σε άμεση παύση πληρωμών αν οι τοκογλύφοι αρνηθούν το «μορατόριουμ»; Με άλλα λόγια είναι προετοιμασμένος για μια σύγκρουση; Ή θα κλαψουρίζει για μια «δίκαιη και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση» σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ήδη εξελιχθεί σε μια ασφυκτική γραφειοκρατία αυταρχικών και σχεδόν φασιστικών πλαισίων που στραγγαλίζουν τα εθνικά κοινοβούλια και τις εθνικές πολιτικές (για να μην αναφερθούμε στους όρους αποικίας που μας έχουν επιβάλλει).

Αν δεν προσέξει ο κ. Τσίπρας, αν δεν αποκτήσει τη γνώση (αυτός και οι σύμβουλοί του) για τις αποφασιστικές αλλά και προσεκτικές κινήσεις που επιβάλλονται από τη στιγμή που θα υπάρξει η δυνατότητα κυβερνητικού σχήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ –και πιθανόν και τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» στην κυβέρνηση- τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμη πιο τραγικά. Κινδυνεύει να εκτεθεί, εκθέτοντας παράλληλα στους κινδύνους ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Μέσα στον Ιούνιο λήγουν τοκοχρεολύσια αρκετών δισεκατομμυρίων. Τι θα πράξει ως κυβέρνηση; Θα τα δώσει; Από πού θα τα βρει; Εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του μνημονίου (περαιτέρω περικοπές μισθών, συντάξεων, επιπλέον χαράτσια); Ή θα προσπαθήσει να αυτοσχεδιάσει προκαλώντας χάος και απελπισία, για να έρθουν οι Σαμαροβενιζέληδες να πούνε «ορίστε ελληνικέ λαέ, μούσκεμα τα έκαναν οι αντιμνημονιακοί. Ψηφίστε λοιπόν εμάς που απ’ την αρχή σας λέγαμε ξεκάθαρα ότι ο δρόμος που εμείς προτείνουμε είναι μονόδρομος. Και που, αν μη τι άλλο, ξέρετε ότι έχουμε τουλάχιστον την εμπειρία να διαχειριζόμαστε κρίσεις»!
Νομίζει κανείς ότι δεν σχεδιάζουν μια τέτοια εξέλιξη οι ευρωκράτες;

Αν δεν κατανοήσει σύντομα ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του (το ίδιο ισχύει και για τον κ. Καμμένο) ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι ακόμη και για μονομερή παύση πληρωμών, αν δεν κατανοήσουν ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι ακόμη και για λύσεις εκτός ευρώ και ευρωζώνης, τότε οι πολιτικές που χαράσσουν (-που «αυτοσχεδιάζουν» κατά τη γνώμη μου), ίσως αποδειχθούν τραγελαφικά καταστροφικές. Με τραγικές συνέπειες για όλους μας. Γιατί εκτός όλων των άλλων, ο λαός θα νιώσει ότι έχει χαθεί κάθε ελπίδα.
Γ.Φ.

υ.γ. 
Κοντά σε όλα τα άλλα, ας σκεφτούμε και τι σημαίνει το να σχηματιστεί κυβέρνηση τώρα όπως επιμένει ο Βενιζέλος -που δηλώνει προθυμότατος να την στηρίξει- σε σχέση με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Να σχηματιστεί δηλ. κυβέρνηση με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ και, είτε να απορρίψουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οποιαδήποτε πρόταση έρθει στη βουλή για άσκηση δίωξης για τα εγκλήματα της προηγούμενης κυβέρνησης, είτε απλώς να άρουν την εμπιστοσύνη τους μετά απο μια βδομάδα ή μετά από… λίγες ώρες. Σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86 του Συντάγματος), αν αυτή η Βουλή συγκληθεί και στη συνέχεια διαλυθεί για να προκηρυχθούν νέες εκλογές, η επόμενη Βουλή που θα προκύψει δεν θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει διώξεις!
Μήπως λοιπόν γι αυτό το λόγο έχουν φαγωθεί τα δύο (πρώην) μεγάλα κόμματα «να μην μείνει ακυβέρνητη η χώρα» και να σχηματιστεί οπωσδήποτε κυβέρνηση; Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σχεδόν να… εκλιπαρεί τον Τσίπρα ότι θα τον στηρίξει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου