Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

H παράδοση του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ φέρνει τις πρώτες μεγάλες ανατροπές



του Δημήτρη Καζάκη

Η παράδοση του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ -κάτι που αρνήθηκαν να πράξουν όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας από την εποχή της χούντας- ήταν ιδιαίτερα εκκωφαντική. Πρώτα και κύρια λόγω της σιωπής όλων -κυριολεκτικά όλων- των πολιτικών δυνάμεων της ελληνικής βουλής. Όλοι τους λοιπόν είναι μέσα στο κόλπο. Όπως είναι στο κόλπο και για το επόμενο βήμα, την εγκατάσταση ξένων δυνάμεων για την φύλαξη και των χερσαίων συνόρων της χώρας.

Έως το τέλος του 2017, που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα έχει τεθεί υπό τον πλήρη στρατιωτικό έλεγχο του ΝΑΤΟ. Λίγες μονάδες θα έχουν απομείνει από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κι αυτές υπό ξένη, νατοϊκή διοίκηση. Και σ’ αυτό έχουν συμφωνήσει άπαντες. Από την ΧΑ έως το ΚΚΕ.

Όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην κατάλυση της διεθνούς προσωπικότητας της Ελλάδας ως αυθύπαρκτου κράτους, αλλά επιφέρει και ραγδαίες ανατροπές στο γεωστρατηγικό σκηνικό της περιοχής. Για πρώτη φορά μετά τον 19ο αιώνα η Ρωσία βρίσκεται αποκλεισμένη από το Αιγαίο. Η ασφαλής διέλευση των δικών της πολεμικών, βρίσκεται πλέον στην επιχειρησιακή αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ.

Τα δεδομένα αυτά εξανάγκασαν τον Πούτιν, αφενός, να θυσιάσει τον Άσσαντ και τη Συρία και, αφετέρου, να επιτρέψει στην Τουρκία να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην περιοχή. Αυτό το νόημα έχει η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, που αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις 20 χωρών στο Μόναχο.


Η κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει στις δυνάμεις των μισθοφόρων του ΝΑΤΟ να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους, αλλά και τις ζώνες ελέγχου τους. Την ίδια ώρα θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις τους σε υλικό και άνδρες, έτσι ώστε να διεκδικήσουν το διαμελισμό της Συρίας σε ζώνες ελέγχου και επιρροής.

Επίσης, επιτρέπουν στην Τουρκία να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων στη Συρία. Κάτι στο οποίο αντέδρασε τόσο η Γαλλία, όσο και οι ΗΠΑ, αλλά ο Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προχωρά σε αντίμετρα κάθε φορά που οι δυνάμεις της δέχονται επιθέσεις από Συριακό έδαφος. Η ηγεσία της Τουρκίας ξέρει πολύ καλά ότι ο διαμελισμός της Συρίας έχει ήδη ξεκινήσει και επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία με σκοπό την απόσπαση εδαφών, ή έστω προγεφυρωμάτων στο Συριακό έδαφος.

Αυτή την αποθράσυνση της Τουρκίας θα τη νιώσουμε λίαν συντόμως και στο Αιγαίο. Με ανύπαρκτη την Ελλάδα και απόλυτα φιλικό έως ανεκτικό το ΝΑΤΟ, γιατί να μην επιβάλει τετελεσμένα; Τα ελληνικά νησιά ίσως να μην έχουν βρεθεί ξανά τόσο πολύ εκτεθειμένα από πλευράς εθνικής κυριαρχίας.

Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι η διαπίστωση ότι η Ρωσία κι ο Πούτιν επέδειξε «μια σημαντική αλλαγή της συμπεριφοράς», όπως δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ υπεξ της Βρετανίας. «Το καθήκον τώρα είναι η Μόσχα και η Τεχεράνη να οδηγήσουν το καθεστώς του Άσαντ [της Συρίας] να καταθέσει τα όπλα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ. «Όποιος δεν συνεργάζεται ... πρέπει να υπολογίζει σε όλες τις συνέπειες γι’ αυτή του την άρνηση» είπε με ύφος υπουργού του Ράιχ.

Όπως όλα δείχνουν ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, έχει σαν πρώτο θύμα την ίδια τη Συρία και τον διαμελισμό της σε ζώνες ελέγχου φυλάρχων κατά το πρότυπο της Λιβύης. Και τότε θα δείτε ρεύμα προσφύγων άνευ προηγουμένου.

Μετά ποιος έχει σειρά; Η Ιορδανία; Το Ιράν; Η Τουρκία; Όλοι. Καμιά χώρα δεν πρόκειται να γλυτώσει από την εσωτερική διάλυση και διαμελισμό. Έτσι ώστε καμιά χώρα να μην είναι σε θέση να διαθέτει συγκροτημένο κράτος. Ενώ οι λαοί είναι καταδικασμένοι να μετατραπούν σε νομάδες σε αναζήτηση του επιούσιου απανταχού γης. Ένας νέος μεσαίωνας ανατέλλει ήδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου