Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ο Τσίπρας νομίζει ότι οι αγρότες βόσκουν κουτόχορτο



του Δημήτρη Καζάκη

Η χθεσινή συνάντηση του Τσίπρα, του φερόμενου ως πρωθυπουργού, με εκπροσώπους των αγροτών ήταν μια ωραία φιέστα πολιτικού διαλόγου χωρίς αντικείμενο. Η ουσία; Καμιά δέσμευση. Μόνο γενικές θεωρίες και υποσχέσεις. Όχι για τους αγρότες, αλλά για όσους ημέτερους θέλουν να υπηρετήσουν το ξεπούλημα των αγροτών.

Ο στόχος των λεγόμενων προτάσεων της κυβέρνησης είναι βασικά πολιτικός. Να αναγκάσει τους αγρότες να γυρίσουν στα σπίτια τους με άδεια χέρια. Ή μάλλον με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Κι αφού οι αγρότες γυρίσουν στα χωράφια, τα ζώα και τις δουλειές τους, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με τα μνημόνια.

Στις δήθεν προτάσεις της κυβέρνηση δεν υπάρχει ούτε μνεία στα χρέη των αγροτών. Τα χρέη που υπάρχουν ήδη στις τράπεζες, τον ΟΓΑ, την εφορία. Τσιμουδιά. Ο λόγος είναι απλός. Η κυβέρνηση έχει πουλήσει ήδη τα χρέη των αγροτών, διαμέσου των συστημικών τραπεζών -και κυρίως της Τράπεζας Πειραιώς- σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Τα ξένα αυτά funds οργανώνουν ήδη την επίθεσή τους στην ύπαιθρο δια της "συμβολαιακής γεωργίας". Η ανάγκη χρηματοδότησης του αγρότη θα μετατραπεί σε παγίδα για τον ίδιο, καθώς η τράπεζα θα τον εξαναγκάσει να υποθηκεύσει τα πάντα, τη γη, το βιός του, την ίδια την ύπαρξή του, προκειμένου να προωθηθούν πειραματικές καλλιέργειες και εφαρμογές υπέρ πολυεθνικών agrobusiness.


Η απόφαση έχει παρθεί ήδη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εκπονήσει τις απαραίτητες οδηγίες και σχέδια. Ο αγρότης οφείλει να γίνει δουλοπάροικος της τράπεζας και των ξένων funds. Να γιατί ο αγρότης δεν πρέπει επ' ουδενί να γλυτώσει από τα χρέη. Να γιατί το ζήτημα της χρηματοδότησης του αγρότη ούτε καν θίγεται από τις δήθεν προτάσεις της κυβέρνησης.

Τι πρέπει να γίνει; Πρέπει πρώτα απ' όλα να σβήσουν όλα τα χρέη των αγροτών. Τόσο προς τις τράπεζες, όσο και προς την εφορία, αλλά και τον ΟΓΑ. Να συζητηθεί η χρηματοδότηση των αγροτών από μηδενικής βάσης. Πρώτα και κύρια με την ίδρυση ενός 100% κρατικού ειδικού χρηματοπιστωτικού φορέα για την ενίσχυση και χρηματοδότηση χωρίς τοκογλυφία και υποθήκες του γεωργού, του κτηνοτρόφου και του ψαρά.

Άμεσο είναι και το ζήτημα της δήμευσης, κατάσχεσης, ή και πλειστηριασμού της αγροτικής γης. Η αγροτική γη πρέπει να προστατεύεται και μαζί της ο αγρότης. Δεν μπορεί επ' ουδενί να αναγκάζεται ο αγρότης να πουλάει τη γη του, ή να την κατάσχει η τράπεζα, η εφορία, ο ΟΓΑ, ή όποιος άλλος για χρέη. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για το ζωικό κεφάλαιο του κτηνοτρόφου, αλλά και τα εργαλεία δουλειάς του ψαρά.

Δεν μπορεί ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς να κινδυνεύει να χάσει τα μέσα παραγωγής του από χρέη. Πρέπει να παγώσουν αμέσως και να ακυρωθούν όλες οι υποθήκες. Ειδικά για τους μικρούς και τους μεσαίους αγρότες. Να κατοχυρωθεί επίσης ότι η αγροτική γη δεν αλλάζει χρήση για κανέναν λόγο. Το ίδιο και τα σκάφη αλιείας. Ειδικά τα παραδοσιακά.

Τσιμουδιά για τα ζητήματα αυτά από την κυβέρνηση. Όπως επίσης τσιμουδιά και για το κόστος παραγωγής των αγροτών. Μόνο δόσεις στη ΔΕΗ υπόσχεται η κυβέρνηση και φωτοβολταϊκά. Για τα αγροτοεφόδια; Τα καύσιμα; Τσιμουδιά.

Κουβέντα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στον αγρότη. Μόνο παρατάσεις υπόσχεται η κυβέρνηση. Ενώ επιμένει να αντιμετωπίζει την αγροτική εκμετάλλευση ως αγροτική επιχείρηση προκειμένου να εξομοιώσει τον αγρότη με τον επιχειρηματία και να καταργηθεί κάθε έννοια προστασίας που δικαιούται ο πρώτος.

Αγροτική παραγωγή χωρίς ειδικό καθεστώς προστασίας, αλλά και χωρίς εθνικό σχέδιο επιδοτήσεων και χρηματοδότησης με βάση το προϊόν δεν μπορεί να υπάρξει. Πουθενά στον κόσμο. Η κυβέρνηση και οι δανειστές το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Ό,τι κι αν τάξουν στον αγρότη, ένα είναι απολύτως σίγουρο: Χωρίς το σβήσιμο όλων των χρεών του εδώ και τώρα, χωρίς την κατοχύρωση της γης και των μέσων παραγωγής του, χωρίς την προστασία από εισαγωγές που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, χωρίς την κατοχύρωση του κατ' επάγγελμα αγρότη, ο αγρότης στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει. Ενώ οι ελάχιστοι που θα τα καταφέρουν θα γίνουν σύγχρονοι κολλήγοι των τραπεζών και των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Η κυβέρνηση βιάζεται να διώξει τους αγρότες από τους δρόμους. Τους τάζει παρατάσεις για το νέο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό, γιατί ξέρει ότι τη δουλειά θα την αναλάβουν οι τράπεζες και τα χρέη.

Ξέρει πολύ καλά ότι ο αγρότης δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα όπως είναι ήδη. Κι επομένως αν υποχωρήσει τώρα, τα έχασε όλα και για πάντα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να πιστέψει τις παρατάσεις της κυβέρνησης και να γυρίσει σπίτι του. Το έργο αυτό οι αγρότες το έχουν ξαναδεί. Μόνο που αυτή την φορά δεν θα υπάρχει επιστροφή. Οσονούπω ξεκινά η κρεατομηχανή των πλειστηριασμών και ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος και ο ψαράς δεν εξαιρούνται. Ούτε καν με υπόσχεση της κυβέρνησης.

Του χρόνου δεν θα υπάρχουν αγρότες για να κινητοποιηθούν ξανά. Να γιατί υποχώρηση σήμερα σημαίνει θάνατος. Ειδικά για τον μικρομεσαίο αγρότη, τον ελεύθερο κτηνοτρόφο, τον ψαρά της παράκτιας αλιείας.

Ενώ τώρα, σήμερα έχουν, ίσως, μια ιδανική ευκαιρία. Ίσως η τελευταία τους. Να ηγηθούν μιας παλλαϊκής κινητοποίησης με σκοπό την ανατροπή των μνημονίων και του καθεστώτος κατοχής της πατρίδας μας. Να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις ριζικής αλλαγής με την ανάδειξη μιας αληθινά πατριωτικής κυβέρνησης, που θα υπηρετεί και τα δικά τους άμεσα και ζωτικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου