Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Συμμετοχή του ΕΠΑΜ στο Φθινοπωρινό Πανεπιστήμιο στη Νίκαια της ΓαλλίαςΣτις 7 και 8 Νοεμβρίου 2015, ύστερα από πρόσκληση του Γαλλικού κόμματος για την Λαϊκή Χειραφέτηση (Politique d' Emancipation Populaire - PEP), το ΕΠΑΜ συμμετείχε επίσημα στις εργασίες του Φθινοπωρινού Πανεπιστημίου (Université d'automne) στη Νίκαια της Γαλλίας, και εκπροσωπήθηκε από τον Γ.Γ. Δημήτρη Καζάκη και τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα ο Δημήτρης Καζάκης είχε οριστεί από τους διοργανωτές, ως ο βασικός εισηγητής στην 1η ημέρα (7/11) των εργασιών του «Φθινοπωρινού Πανεπιστημίου» στην ενιαία θεματική ενότητα με τα εξής θέματα:

1. Η κατάσταση στην Ελλάδα: η στρατηγική όσων αγωνίζονται για έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ.

2 Η κατανόηση και η καταπολέμηση της μεταεθνικής ιδεολογίας και ο συντονισμός των ευρωπαϊκών αντί ΕΕ κινημάτων με στόχο την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

Στο πρώτο σκέλος, ο Γ.Γ. του ΕΠΑΜ ενημέρωσε για την διαμορφωμένη κατάσταση στην Ελλάδα όλη την τελευταία περίοδο με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναλύοντας διεξοδικά σε πολιτικό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο τα όσα διαδραματίζονται στην χώρα, δίνοντας παράλληλα τις προοπτικές πάλης και διεξόδου που παρουσιάζονται στην αντιφατική όσο και ρευστή κοινωνικοπολιτική περίοδο που διανύουμε, από την πλευρά του λαού και των οργανωμένων δυνάμεών του. Επικεντρώθηκε στα εθνικοαπελευθερωτικά πατριωτικά χαρακτηριστικά του αγώνα που δίνει το ΕΠΑΜ, υπερθεματίζοντας την αναγκαιότητα για δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία και ταυτόχρονα αποδόμησε την προδοτική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες, δίνοντας την ευκαιρία στον
εισηγητή να εξειδικευθεί ακόμα περισσότερο στο αντικείμενο.

Στο δεύτερο σκέλος, για την κατανόηση και καταπολέμηση της μεταεθνικής ιδεολογίας και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών κινημάτων που παλεύουν για την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, ο Δ. Καζάκης ανέπτυξε με ιστορικές αναφορές από τον Όμηρο, την έννοια της πατρίδας και από την παγκόσμια κληρονομιά των κοινωνικών επαναστάσεων, την υπεράσπιση και διεκδίκηση του έθνους για λογαριασμό των ίδιων των λαών.

Ανέπτυξε επίσης τον τρόπο που πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τους όρους Πατρίδα - Έθνος - Λαός, πόσο διαχρονικά και επίκαιρα είναι σήμερα τα αιτήματα για την υπεράσπιση τους, απέναντι σε μια πρωτοφανέρωτη παγκόσμια κρίση που αναδεικνύει ξεκάθαρα τ η νεοϊμπεριαλιστική λογική του παγκόσμιου χρηματιστικού κεφαλαίου, που σκοπεύει στην τελική εξαφάνιση συγκροτημένων κρατών, στην ρευστοποίηση ολόκληρων χωρών γυρνώντας την ανθρωπότητα αιώνες στο παρελθόν, για να πετύχει την διαιώνισή της.

Η εισήγηση αύξησε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων με αποτέλεσμα να συνεχιστεί επί μακρόν η συζήτηση στα θέματα της εθνικής ανεξαρτησίας.

Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΕΠΑΜ Θ. Συμβουλόπουλος συμμετείχε επίσης σε δύο θεματικές:

1. Ευρωσύνταγμα: από το ΟΧΙ του 2005 στο ελληνικό ΟΧΙ του 2015, επιπτώσεις κ αντίσταση.

2. Ο υποδειγματικός αγώνας των εργαζόμενων της Δημόσιας Ελληνικής Τηλεόρασης ΕΡΤ (αγώνας, συνδικαλιστικές δράσεις κλπ διδάγματα)

Στο πρώτο σκέλος, ο Θ. Συμβουλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο που οδηγήθηκε η Ελλάδα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, με αναλυτικές αναφορές και στην κατάσταση που διαμόρφωσε η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα διακυβέρνησής της. Ιδιαίτερη βαρύτητα προσδόθηκε στην ετυμηγορία του δημοψηφίσματος με το συντριπτικό αποτέλεσμα υπέρ του ΟΧΙ, και τις ερμηνείες που μπορεί να δοθούν σε αυτό, πάντα από την πλευρά του ελληνικού λαού και άξονα τα 6 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. Υποστήριξε προς έκπληξη των συμμετεχόντων την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν είχε την διάθεση να συγκρουστεί με τους δανειστές, ότι η ίδια με την τακτική της επένδυε στο ΝΑΙ και ότι πρόκειται για έναν μεγάλο μύθο η υποχώρηση της απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών και η επιχειρηματολογία της πως δεν υπήρχε εναλλακτική. Δέχτηκε διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.

Ακολούθησε εισήγηση του Ζακ Νικονώφ (γραμματέα του PEP) για το δημοψήφισμα του 2005 στη Γαλλία και το ευρωσύνταγμα, σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην δημοκρατική διαδικασία των δημοψηφισμάτων στους λαούς και οι τρόποι που επιτυγχάνεται η ακύρωσή τους.

Στο δεύτερο σκέλος, (8/11) για τον αγώνα των εργαζομένων της Δημόσιας Ελληνικής Τηλεόρασης ΕΡΤ, ο Θ. Συμβουλόπουλος αναφέρθηκε στην λειτουργική κατάληψη του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, αναλύοντας τις συνθήκες, τις δυσκολίες , την φύση και την μορφή του συγκεκριμένου αγώνα όσο και την μοναδική στα χρονικά ευκαιρία που δόθηκε στους εργαζόμενους να δημιουργήσουν δραματικές πολιτικές εξελίξεις εις βάρος του καθεστώτος στην Ελλάδα, καταλήγοντας σε συμπεράσματα, εκτιμήσεις και αποτιμήσεις με άξονα την ανάγκη για νέες καταλυτικότερες μορφές δράσης και αντίστασης ευρύτερα. Παράλληλα περιέγραψε και την νέα κατάσταση που διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νέο νόμο επανίδρυσης της ΕΡΤ και τη νέα κοροϊδία προς τον λαό και τους εργαζόμενους.

Στις διήμερες εργασίες του Φθινοπωρινού Πανεπιστημίου οι δύο εκπρόσωποι του ΕΠΑΜ, συμμετείχαν και σαν ακροατές στις περισσότερες θεματικές που διοργανώθηκαν και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα στην γαλλική πραγματικότητα στον κοινωνικό και εργασιακό τομέα ιδιαίτερα, όσο και για τον τρόπο δράσης και αλληλεπίδρασης του κόμματος PEP με άλλα κόμματα και κινήματα στην Γαλλία.

Η παρουσία των Καταλανών συναγωνιστών που συμμετείχαν εξίσου στις εργασίες, προσέφερε ανάλογη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Ιβηρική χερσόνησο, έδωσε την δυνατότητα για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των κινημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και προχώρησε την προσπάθεια για τον συντονισμό εκ νέου των κινημάτων που συγκλίνουν ανεπιφύλαχτα στην έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποτέλεσμα της συνύπαρξης αυτής, είναι η από κοινού υιοθέτηση του κειμένου που προέκυψε στην προηγούμενη συνάντηση των κινημάτων που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη, με περαιτέρω επικαιροποίηση και δυνατότητα νέων παρεμβάσεων στην τελική του διαμόρφωση.

Από την πλευρά του ΕΠΑΜ και του Γ.Γ. Δ. Καζάκη, έγινε σαφές προς όλους ότι η συμμετοχή του ΕΠΑΜ στον επικείμενο συντονισμό των διεθνών κινημάτων προϋποθέτει την συνθήκη του μη αποκλεισμού δυνάμεων που δεν αυτοπροσδιορίζονται στην αριστερά, αλλά παλεύουν ξεκάθαρα για την αυτοδιάθεση των λαών και την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας, κάτι που χωρίς καμμία δυσκολία έγινε αποδεκτό.

Τέλος, το ΕΠΑΜ θα επιδιώξει νέα διεθνή συνάντηση με κινήματα απ’ όλη την Ευρώπη, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα το επόμενο διάστημα και άμεσο στόχο την πλέρια συνειδητοποίηση των καθηκόντων, τον συγχρονισμό στις δράσεις, στην πορεία απελευθέρωσης των λαών της Ευρώπης από τα δεσμά της νέας αποικιοκρατίας της υπερεθνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Αποτίμηση της Συμμετοχής του ΕΠΑΜ στο Φθινοπωρινό Πανεπιστήμιο συνέταξε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού σ. Θ. Συμβουλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου