Κι όταν θαρθεί ο καλός καιρός να στήσω καραούλι με μπιστικούς τους Σάτυρους κι αρματωλούς τους Πάνες (18/8/1941, Αιμίλιος Βεάκης)
Ή αποδέχεσαι την Κατοχή και όλες τις αναγκαίες μεθόδους για την επιβολή της, ή την απορρίπτεις εξ ολοκλήρου (Simone de Beauvoir)
Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης)
Υπατία η Ελληνίδα φιλόσοφος, πίνακας του Elbert Hubbard, επεξεργασία Τρύφων Μανώλης.
Αναφορά στο βίο της Υπατίας, το πλούσιο και ακτινοβόλο έργο της και στον τραγικό της θάνατο, διανθισμένη με δραματοποίηση, εικόνες, ποίηση και κινηματογραφικές προβολές για την εποχή της, την καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας από τον καθοδηγούμενο θρησκόληπτο όχλο και τις τελευταίες τραγικές στιγμές της μεγάλης μαθηματικού, φιλοσόφου και αστρονόμου.
Ομιλητές:
Μιχάλης Καλόπουλος: Η ονομαστή βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και ο εμπρησμός της.
Αθανάσιος Μερτζανίδης: Για ποιους λόγους διαφοροποιούμαστε και τιμάμε την Υπατία.
Τιμούμε την ημέρα της ελληνικής Παιδείας και των ελληνικών Γραμμάτων (καθιερωμένη στις 30 Ιανουαρίου εκάστου έτους) στο κατ' εξοχήν πρόσωπο που θα μπορούσε, στη διαχρονική πορεία της Ιστορίας, να εκπροσωπήσει συμβολικά τις έννοιες των ελληνικών Γραμμάτων και της ελληνικής Παιδείας. Στο κατ' εξοχήν πρόσωπο που τίμησε τις έννοιες αυτές με την μόρφωσή του, με το ήθος του, με τον τρόπο ζωής του. Στο πρόσωπο που η αγάπη του για την ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά Γράμματα, το οδήγησε μέχρι το τραγικό μαρτύριο και τον ακόμη μαρτυρικότερο θάνατο. Σ' έναν θάνατο που την βαρβαρότητα και τον φανατισμό με τον οποίο επήλθε, σπάνια θα συναντήσουμε σε ολόκληρη την πολιτισμένη ιστορία της ανθρωπότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου