Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Κινηματογραφική Λέσχη Solaris. Κάθε Τετάρτη στις 9.00 μ.μ.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο σκηνοθέτης ελέγχει το πλάνο…
Συνεχίζονται οι προβολές στην Κινηματογραφική Λέσχη Solaris. Κάθε Τετάρτη, στις 9.00 μ.μ., στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, προβάλλονται ταινίες του Αφιερώματος «Απ΄το Φελλίνι στο Βισκόντι». Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, θα προβληθεί η ταινία «Διαβολικοί εραστές» («Ossessione»), 1943, του Λουκίνο Βισκόντι.

Πρόκειται για την ταινία με την οποία ξεκινά ουσιαστικά ο νεορεαλισμός στην Ιταλία. Παρακολουθούμε την ιστορία μιας ερωτικής σχέσης που θα τελειώσει άδοξα, αφού οι δύο εραστές έχουν σκοτώσει τον άντρα της γυναίκας, για να μπορέσουν να ξεδιπλώσουν τον έρωτά τους και να συνεχίσουν την επιχείρηση του συζύγου, στο Πολέζινε. Αυτή η ερωτική σχέση θα είναι η εικόνα της Ιταλίας, την εποχή που οι κάτοικοι αυτής της χώρας έψαχναν να βρουν τους πόρους να ζήσουν, δεν ξεχνούσαν όμως τη χαρά του έρωτα. Στην περίπτωση αυτής της ταινίας ο έρωτας αποκτά καταστροφικές δυνάμεις για το παράνομο ζευγάρι. Ο Βισκόντι κάνει μια προσπάθεια να ηθικολογήσει και να κρίνει τη σύγχρονή του Ιταλία.

Με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο, παρουσιάζεται το προσωπικό δράμα δύο ερωτευμένων ανθρώπων, έχοντας για φόντο μια χώρα που έχει μπει στη μεγάλη περιπέτειά της, δοκιμάζεται από τη φτώχεια και προσπαθεί να βρει τον προσανατολισμό της. Ο Βισκόντι, με τον πλέον απλό τρόπο, φτιάχνει ένα πορτρέτο της ιταλικής κοινωνίας. Ο τρόπος που κινηματογραφεί είναι απλός, αφήνοντας όμως να μπει μέσα ο σπόρος της αμφισβήτησης. Οι ρόλοι του ενόχου και του αθώου εναλλάσσονται και ο θεατής καλείται να κρίνει με επιείκεια ποιον θα καταδικάσει. Αν και στον ιταλικό νεορεαλισμό η παρέμβαση του σκηνοθέτη είναι η ελάχιστη, εδώ βλέπουμε τις ικανότητες του Βισκόντι που θα μας δώσουν, αργότερα, δύο άλλα σημαντικά κινήματα στην παγκόσμια κινηματογραφία, τον ποιητικό ρεαλισμό και τον ποιητικό κινηματογράφο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές γίνονται με Κάρτα Μέλους (20 ευρώ για 6 ταινίες), η οποία έχει προνόμια, εκπτώσεις σε 20 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Κατ΄εξαίρεση υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιος μία ταινία, πληρώνοντας το εισιτήριο των 4 ευρώ. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με το Γιάννη Φραγκούλη, κριτικό κινηματογράφου.

Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, οι «Διαβολικοί εραστές» («Ossessione»), του Λουκίνο Βισκόντι, στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, στις 9.00 μ.μ. Οι κριτικές των ταινιών και όλο το υλικό δημοσιεύεται στο διαδικτυακό τόπο http://greeceactuality.wordpress.com, στο «Κινηματογραφική Λέσχη Solaris». Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974123481, 2315001960, email: ioanisfragoulis@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου